MotoPress

Motociclete Buell-Putina Istorie


Motociclete Buell-Putina Istorie

Se spune că Erik Buell, fondator al companiei  Buell Motorcycles, sa născut pe o motocicletă. Erik Buell si-a început cariera de motociclist la frageda varsta de 12 ani. Pasiunea sa la condus cativa ani mai tarziu la creearea motocicletelor Buell bazate pe motoarele de la Harley-Davidson

La sfârșitul anilor 70 Erik Buell se angajeaza  part-time la un dealer local de motociclete. Avand cunostinte tehnice considerabile, a avansat foarte repede de la ucenic mecanic la menager de service.În acest timp Buell si-a început cariera de pilot de motociclete la amatori. După absolvire, Buell a început să lucreze ca inginer la proiectarea sasiurilor pentru motocicletele Harley-Davidson.

In 1978, Erik Buell înregistreza  cel mai bun timp la  calificarile pentru cursa de motociclete Daytona 200. Patru ani mai târziu demisioneaza de la  Harley-Davidson pentru asi indepli visul , acesta fiind conceperea  propriei motociclete de curse, motociclete Buell

Motociclete buell rw 750

In 1983, proiecteaza  si construieste  modelul  Buell RW750 special pentru a concura în categoria Formula One clasa stok  AMA. Buell a testat motocicleta RW750 de-a lungul anului  1983 și inregistreaza o viteza maxima de 178 mph pe circuitul de viteza de la Talladega, Alabama.  Modelul Buell RW750 a fost lansat în toamna anului 1984.

In anul următor, echipele care concurau in categoria care se incadra si  Erik Buell sunt anuntati ca 1985 va fi ultimul an care mai pot participa, prin urmare tipul motocicletei construite de Buell  vor fi eliminate din circuitul de curse. Dacă el isi dorea o continuitate la curse ar fi  trebuit sa o ia de la inceput cu proiectarea unei alte motociclete de la zero.Erik Buell si-a continuat munca si incepe un nou proiect de construire a unei motociclete sportive de clasa mondiala, propulsat de un motor Harley-Davidson XR1000.

 

Intre anii 1987-1988 au fost construite cincizeci de motociclete Buell RR1000. Dar si de data acesta Buell pare a nu fi norocos. Este anuntat ca tipul de motor pe care il folosea Harley-Davidson XR1000 va fi interupt din productie, iar Erik Buell va trebui inca o data sa reproiecteze un alt sasiu. In 1989 lanseaza saizeci și cinci de motociclete Buell RR1200 folosind un motor produs de Harley-Davidson de 1203cc

In tot acest timp, Buell introduce de asemenea RS 1200, o versiune cu doua locuri a modelului RR1200. Peste 100 de astfel de modele unicate au fost produse prin 1990. Succesul vine in acelasi an cand lanseaza aceste modele revoluționare de motociclete. Un an mai tarziu Buell a lanseaza o versiune cu un singur loc a cunoscutului model RS 1200.

Thunderbolt S2 a fost fabricat în 1994 în parteneriat cu Harley-Davidson. O versiune sport-touring, S2T, a fost alaturata gamei  Buell  în 1995.

Motociclete buell rr 1000

O nouă linie de motociclete street au fost introduse in 1996, inclusiv motocicleta Lightning S1, care a fost votata “Huliganul  Anului” de către Ciclul World Magazine. Alte inovații au inclus doua noi modele ale motocicletei Thunderbolt , Thunderbolt S3 și Thunderbolt S3T. În 1999, Buell lanseaza doua noi modele de motociclete, ambele avand un design nou , cadru reproiectat, suspensii, sei mai mari si mult mai confortabile. La sfârșitul anului 1999, noua gama de modele Buell au avut un mare suces pe piata de vânzări care crescuse la 8.000 de motociclete într-un singur an.

In toti acesti ani Buell a menținut întotdeauna o relație buna de colaborare cu Harley-Davidson. In Februarie 1994 Harley-Davidson cumpara 49 la sută  din compania lui  Erik Buell și asa ia nastere Buell Motorcycle.

Patru ani mai târziu, Harley-Davidson a cumparat un alt pachet de actiuni de 49 la suta,  lasandul pe  Erik cu o cotă de 2 la suta și un contract de colaborare pe termen lung.

Compania Buell Motorcycle ( Motociclete Buell)  a devenit o filială a celor de la Harley-Davidson Inc.

Motocicletele Buell nu se mai fabrica.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatii Si Impresii Moto