MotoPress

Campanie dedicata motociclistilor

Campanie dedicata motociclistilor

Autoritățile pentru transport din Anglia, o țară civilizată, a lansat o nouă campanie dedicată motocicliștilor. Clipul este destul de simplu fără prea multe efecte speciale, și totuși, dă destul de multe de înteles, dar mai ales de gândit.

Așa cum am precizat mai sus “o nouă campanie” deci, de aici deducem că  în țările vestice ale Europei sunt demarate mai multe campanii de prevenire a accidentelor rutiere, în care au fost implicați motocicliști.

La noi este băgată duma că nu sunt bani pentru asemenea campanii.

Se cuvine pusă totuși, întrebarea: – Cui pasă de motociclisti în țara asta?

Cam de ce ne-ar trebui nouă o campanie de prevenire a accidentelor, atâta timp cât putem intra pe Youtube să ne ”minunăm” de ce putem găsi acolo în materie de tamponări ușoare, accidente grave, accidente soldate cu morți?

Se cuvine iarăși  a fi pusă o altă  întrebare: – Dar campanie electorală ne trebuie?

Cu siguranță sunt mai multe categorii de oameni printre cei care preferă doar două roți în loc de patru, una dintre ele fiind și cea a celor care se cred “zmei ai asfaltului” și își pun viata în pericol efectuând depășiri stupide și mai ales fără a se asigura, mulți dintre ei având o experiență “subțire” în a acționa rapid în situații de panică. Să nu uităm că faptele de vitejie smeească în trafic, s-ar putea să se termine cu consecinte grave, adică o imobilizare pentru toată viața într-un pat, sau caz fericit într-un cărucior cu rotile, sau de ce nu plecat definitiv dintre cei vii, ultima, chiar dacă sună de-a dreptul cinic, e preferabilă decât să chinui pe alții să te îngrijească pentru că tu ca biker ai avut chef să te dai zmeul shushalelor.

Campanie dedicata motociclistilor

     Sa nu incurajam teribilismul

De aceea, prin orice mijloc, cum ar fi acest articol, sau filmele de pe Internet, întruniri moto, sau simplele întâlniri cu prietenii bikeri și aspiranți, nu trebuie încurajați acești puști teribiliști care își iau motocicletă doar pentru a fi apreciați în anturajul care-i înconjoară, pentru a demonstra prietenilor cât de grozavi sunt, că au unele posibilități financiare, că pot face ei altceva decât fac alții.

A avea permis de conducere nu este acelasi lucru cu a avea experiență, a avea permis de conducere, fie el categoria A, A1, A2, B sau alte categorii este un privilegiu, este dreptul oamenilor de a-l poseda cu responsabilitate. Prea mulți sunt doar deținători de premise de conducere, nu și rutieriști!

Teribilistii pe două roți, cu siguranță creează totodată și o  imagine proastă, deformată a tuturor motocicliștilor, pentru simplul fapt că mentalitatea românilor este de a pune, prin prisma unui caz particular, o etichetă, o surclasare de cele mai multe ori nemerituorie, iar în România, atunci când o etichetă este pusă în dreptul cuiva…cu greu mai scapi de ea.

Cu certitudine trebuie sa  intre tuturor bine în cap, că în România, ”conservarii”, adică posesorii de autovehicule nu sunt obișnuiți  în privința acordării de prioritate altor vehicule, cum ar fi: biciclete, scutere, și nu în ultimul rând,  motociclete.  Am spus că nu sunt obișnuiți în a acorda prioritate vehiculelor enumerate mai sus, din simplul motiv că ei sunt educați, ei sunt pregătiți în privința asta, ei cunosc regula de circulație, teoria pe care a învățat-o în școala de șoferi, dar nu o aplică în trafic, și de aici și dezastrele care apar. E una din marile dileme ale acestei țări sau ale românilor în special pentru că sărăcuții de ei cunosc teoria, dar foarte prost stau la practică, a se vedea în ziele însorite ieșelile de la grătare din margini de păduri ce tone de gunoaie rămân în urma românilor! Cu toții cunosc regulile de protejare a mediului înconjurător, cu toții cunosc regula să nu lase nimic în urma lor, și-atunci întreb: De ce sunt poienele atât de pline de gunoaie? Simplu: pentru că românul nu e obișnuit să și pună în practică teoria învățată! La fel și în circulație, se ignoră din aroganță, din teribilism, din inconștiență

Un exemplu clar de mod de gândire la mulți români este că  prioritate are acela care conduce ”conserva” mai mare, ce poate fi mai arogant și mai lipsit de bun-simț în trafic când vezi un SUV că nu îți acordă prioritate, doar pentru că el se crede in yacht sau tanc?

Cred ca s-a întamplat oricui și ție, dragă cititorule al acestui articol,  să observi că atunci cand vrei să faci o depașire, mulți dintre șoferi te văd doar cand ajungi în paralel cu ei, adică în dreptul ușii șoferului, deși erai în spatele lui de cateva minute bune.

Personal mi s-a întâmplat de nenumărate ori să merg în spatele autovehiculelor și să-i văd pe șoferi că habar nu au că eu exist acolo, în spatele lor, ei de cele mai multe ori având preocupări de tot felul prin mașină: fumează, vorbesc la telefon, trimit sms-uri, fac conversații cu cel din dreapta, schimbă cd-uri, mănâncă, vorbesc la stație, etc.

De aceea, luând  la modul cel mai serios, cred că o campanie televizată ar avea un real impact și asupra șoferilor Români, pentru simplul fapt că trebuie să li se aducă aminte să se obișnuiască să aplice regulile de bază necesare în trafic pentru a nu produce un accident, cum ar fi: asigurarea în toate oglinzile mașinii la plecările de pe loc, semnalizarea plecării de pe loc, semnalizarea din timp a schimbării direcției de mers, a benzilor de circulație, totodată cu aruncarea iarăși a privirilor în toate oglinzile mașinilor și motocicletelor, adoptarea unei viteze de mers care să nu pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic, frânarea din timp și semnalizarea din timp a intenției de oprire.

Am fost lovit de multe ori de către șoferi și șoferițe care: vorbeau la telefon, care căutau un post de radio uitând că erau la volan, chiar și de un taximetrist care a deschis ușa să scuipe, sau să scuture scrumiera că era plină cu coji de semințe, dar cel mai tare “mă amuză” teribil când îmi spun așa cu o lejeritate nesimțită că …. “nu te-am vazut!”

Incredibil!  Super-tare!

Concluzie: dacă veți auzi expresia asta să nu vă panicați, rămâneți liniștiți întinși pe asfalt, aprindeți o țigare și împăcați-vă cu ideea că nu te-a vazut, iar ceea ce ți s-a întâmplat a fost doar rodul sorții, așa ți-a fost soarta, iar dacă nu este nevoie ca să vină SMURD sau Salvarea consideră-te băftos!

Postarea video, să știți că nu face parte din categoria horror.:)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informatii Si Impresii Moto